Comunicat de presa 2013

Si eu vreau sa POT SA MERG LA MUZEU!

Rezultatele proiectului Simte Arta- Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati in doua muzee din Bucuresti: Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” si Muzeul National al Taranului Roman, in anul 2012

simte arta Antipa

Pentru al doilea an consecutiv, proiectul Asociatiei pentru Dezvoltare Urbana (ADU) a avut loc in Bucuresti, iar acum putem sa spunem ca cele doua muzee: Muzeul Antipa si Muzeul Taranului Roman au servicii adaptate si la nevoile persoanelor cu dizabilitati si continua ceea ce au inceput cu noi, totala accesibilizare.

Este primul an in care am colaborat si cu Muzeul National al Taranului Roman si am pus bazele accesibilizarii serviciilor. Astfel Asociatia pentru Dezvoltare Urbana a realizat 80 de prezentari in Braille pentru expozitia muzeului si o prezentare înregistrată a istoricului şi expoziţiilor MTR în limbaj mimico-gestual.

Principalele rezultate ale proiectului Simte Arta au fost: informarea persoanelor cu dizabilitati despre facilitatile deja existente si despre noile oportunitati de acces in institutiile muzeale, imbunatatirea infrastructurii deja realizate in muzee si extinderea facilitatilor la Muzeul National al Taranului Roman.

Asociatia a realizat si un audio-ghid pentru persoanele cu dizabilitati de vedere, doua cataloage cu continut zoomorf special adaptate pentru persoanele cu dizabilitati de vedere (Antipa). ADU a cumparat din SUA un set de reproduceri si mulaje pentru Antipa, iar la Muzeul Taranului Roman a cumparat obiecte de artizanat care sunt destinate atingerii de catre persoanele cu dizabilitati.

ADU a dus 265 de persoane cu dizabilitati si pe insotitorii acestora in institutiile muzeale, iar 90 de copii cu dizabilitati au beneficiat de 8 ateliere de creatie si creativitate gratuite in cadrul celor 2 muzee. Asociatia a realizat si va distribui 220 de DVD-uri cu ghidul de bune practici.

Prin proiectul nostru am dorit si am realizat cresterea numarului de vizitatori persoane cu dizabilitati in cele doua institutii muzeale si facilitarea accesului copiilor cu dizabilitati la atelierele educationale in cadrul muzeelor partenere.

In cei 2 ani pe parcursul carora s-a derulat acest proiect, Asociatia pentru Dezvoltare Urbana a dus peste 570 de persoane cu dizabilitati sa viziteze cele doua muzee: Muzeu National de Istorie Naturala Grigore Antipa si Muzeul National al Taranului Roman, si a pregatit personalul muzeal pentru acest lucru. Muzeul Antipa continua sa dezvolte acest lucru in cadrul altui proiect.

DA, vizitarea muzeelor de catre persoanele cu dizabilitati este GRATUITA prin lege, DAR, inca nu exista servicii adaptate la nevoile acestora, ceea ce ingradeste si chiar face imposibila vizitarea muzeelor de catre persoanele cu dizabilitati. De aceea, scopul Asociatiei pentru Dezvoltare Urbana este sa ajutam muzeele sa isi imbunatateasca serviciile.

Testimoniale, interviuri si inregistrari din timpul vizitelor si atelierelor de creatie puteti sa urmariti la:
https://simtearta.wordpress.com/2013/01/11/filmoteca-simte-arta-2012/

Atat în anul 2011 cat si in anul 2012 proiectul Simte Arta a primit finantare din partea Administratiei Fondului Cultural National.

Le multumim doamnelor Maria Bezede si Diana Ion, specialisti in Muzeul Antipa, doamnei Ana Iuga si echipei de voluntari, doamnelor Georgiana Vlahbei, Sanziana Socol, Andreea Pasare de la Muzeul Taranului Roman, care au realizat ghidaje speciale pentru grupurile de nevazatori, de hipoacuzici, persoane cu deficiente motorii si copii cu autism.

parteneri:

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”

Muzeul Naţional al Tăranului Român

Asociaţia Naţionala a Surzilor din România (ANSR) filiala Bucureşti

Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR)

Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Dizabilităţi din România (ASCHF-R)

Asociaţia Vira

Asociaţia Zâmbet şi Suflet

Asociaţia Pro Educaţie, Cultură şi Tehnologie

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Elena Doamna Focşani

Centru Şcolar nr. 3 Bucureşti

Scoala pentru deficienti de vedere Bucuresti

Asociatia Autism Romania

sponsori:
Casa de Moda MG
B23T International Architectural Services – http://www.b23t.ro/
SYSTEMATIX SRL
Catalin Maruta – http://www.maruta.ro/

Despre Asociatia pentru Dezvoltare Urbana:
Asociatia pentru Dezvoltare Urbană este o organizatie non-guvernamentală din România, fondată în 2009 de Dan Patzelt.
Anda Becut – manager de proiect
Ioana Ceobanu – asistent manager
Bianca Balsan – asistent manager
Florentina Stroe – asistent manager, voluntar ADU
Runa Zaharia-Irimescu – PR manager, voluntar ADU
Dan Patzelt – presedinte ADU
dan.patzelt -at- procivic.ro
Tel: 0722.594.485
http://procivic.ro
https://simtearta.wordpress.com/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s